top of page

Waarom hebben hsp-ers moeite met eigenwaarde?

Hsp-ers hebben moeite met eigenwaarde 

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap. Je wordt er mee geboren. Als kind ben jij meer dan gemiddeld sensitief vergeleken met andere kinderen. Je gevoeligheid speelt een rol bij je zelfwaardering en eigenwaarde. Maar waarom hebben hsp-ers moeite met eigenwaarde? De rol van je omgeving en je ouders speelt mee. Heb je als hooggevoelig kind last gehad van onveilige situaties, spanning en stress bij de ouders, negatieve stemmingen dan is er een grotere kans dat je een lage eigenwaarde ontwikkelt.  


Aandacht voor details en de omgeving

Twee kenmerken van hooggevoeligheid is gedetailleerd waarnemen en aandacht op de omgeving.  Een niet-hsp neemt gemiddeld vier dingen waar uit zijn omgeving. In een werkomgeving kan dat bijvoorbeeld zijn: de collega’s, de achtergrondmuziek, de telefoon, de warmte. De aandacht wordt hierop gevestigd. 

Een hoogsensitief persoon ervaart in eenzelfde werkomgeving wel 12 tot 20 items waar zijn aandacht heengaat. Denk daarbij ook aan de sfeer in de ruimte, het stemgebruik van een collega, de geur van koffie, onderdrukte emoties van collega’s, de onuitgesproken mening van een manager. Met alle zintuigen wordt de omgeving gescand en waargenomen. Als vele hsp-er weet je niet eens wat je allemaal waarneemt en welk effect dat op je heeft. 


Antennes gericht op je omgeving

Je neemt als hooggevoelige werknemer bewust of onbewust een continue stroom van informatie waar. Alles in de werkomgeving vraagt om aandacht, een oplossing of een aanpassing. Kleine verschillen en diverse details in de werkomgeving worden opgemerkt. Je antennes staan aan en zijn naar buiten gericht. Het gevolg is dat een hooggevoelige werknemer nauwelijks met zichzelf bezig is. Daardoor merk je niet je eigen reacties en behoeften op gedurende dag. Zo merken veel hsp-ers pas te laat op dat ze iets eten of drinken willen of dat een stiltemoment nodig hebben om alle informatie in hun hoofd te verwerken. Kortom je voelt niet goed of pas te laat, de signalen van je lichaam aan. 


De voelsprieten van een kind

Ook als kind gebruikte je al je zintuigen. Er ging jou niet veel mis. Door jouw gevoeligheid merkte je veel op, ook de stress, spanning en emoties bij je ouders. In de praktijk werd jouw waarneming niet herkend of erkend. Je ouders ontkenden wat jij zag of voelde. Omdat ze je wilden beschermen of omdat ze niet wilden dat jij de waarheid wist. Voor jou leek het of jij fout zat met jouw waarneming. Het gevolg is dat jij onzeker wordt over je eigen observaties. Je gaat twijfelen aan wat je ziet of wat je in je lichaam intuïtief aanvoelt. Door de ontkenning van anderen om je heen, leer jij dat jouw gevoelens niet te vertrouwen zijn en je er niet langer naar moet luisteren. Als kind heb jij niet voldoende gevoeld dat je ertoe doet en dat jij waardevol bent. Dit zorgt voor een lage eigenwaarde.


Niet serieus genomen

Eenmaal volwassen, houd je je stil tijdens een werkoverleg of teambespreking. Als je een keer wel zegt wat je ziet, voelt of ervaart, word je niet serieus genomen. Je merkt dat collega’s je vreemd vinden of jouw advies en tips niet binnen de kaders past. “Ach, jij ziet altijd beren op de weg” of “Doe niet zo gek” zijn vaak herkenbare opmerkingen gedurende je loopbaan. Vanuit nieuwsgierigheid en belangstelling




naar jouw denkwijze of visie vragen, is er vaak niet bij. Je bijdrage is niet waardevol. Dat maakt dat veel hsp-ers zich onzeker voelen over hun eigen creatieve ideeën en gedachten. Opnieuw houd je liever je mond dan van binnenuit te reageren. 


Een gevoel van anders zijn

Het is logisch dat de meeste mensen in je omgeving jou niet begrijpen. Het overgrote deel, namelijk 80% in onze samenleving, is niet hoogsensitief. Deze mensen zitten anders in elkaar en het brein werkt anders. Als hsp-er neem je niet alleen gedetailleerder waar. Je hebt ook een rijke en complexe gevoelswereld en je kan de dingen vanuit een groter geheel zien. In je brein vindt een diepgaande verwerking plaats. Dit leidt tot onbegrip bij een ouder of leraar. En in je volwassen leven begrijpt een niet-sensitieve manager of een hulpverlener je niet. Een rode draad van onbegrip loopt door je leven.


Sensitief zijn is lastig

De heersende normen en waarden in de (werk)omgeving zijn zelfzekerheid, assertiviteit, flexibiliteit, controle en aanpassingsvermogen. Hiermee vergelijk jij jezelf. Daaruit vloeit de gedachte voort dat de sensitieve aard lastig is. De nadruk ligt vaak op de klachten en de problemen van een sensitieve werknemer.  Dat maakt je onzeker. Perfectionisme en de lat hoog leggen spelen daar ook een rol bij. Je omgeving én jezelf zien daardoor maar nauwelijks voordelen. Zo blijft je lage eigenwaarde in stand gehouden. Het gevolg is dat je je eigenheid onderdrukt en je creatieve ideeën en verlangens niet uitdraagt. Een essentieel deel van jou blijft onzichtbaar voor je omgeving. 


Een andere kijk op je eigenwaarde

Als je erachter komt wat hoogsensitiviteit inhoudt, kijk je terug op je leven vanuit een andere bril. Je beseft dat jij je vaak hebt aangepast aan je omgeving. De buitenwereld heeft een veel te grote rol in je leven gespeeld. En jouw eigen behoeften en verlangens zijn op de achtergrond geraakt. De sterke kwaliteiten zijn niet voldoende to zijn recht gekomen, waardoor je authenticiteit langzaam is vertroebeld. Je onzekerheid en lage eigenwaarde zijn verbonden met je sensitieve karaktereigenschap.


Je eigenwaarde versterken

Belangrijk is dat je leert stil te staan bij je waarnemingen en je gevoelens. Dat je het contact met je eigen lichaam en al je zintuigen serieus neemt. Dat je je gevoelens erkent en dat ze een goede raadgever zijn voor jou. Je zintuigen hebben waardevolle informatie opgepikt voor jou. Jij mag leren om hierop te vertrouwen. Je mag je intuïtieve vermogen opnieuw leren inzetten. Ook in je werk. Op die manier ga je weer koers varen op je eigen gevoelens en gedachten. Leven en werken van binnenuit. Zo versterk je je vertrouwen in jezelf en neemt je eigenwaarde en zelfwaardering toe. 


Ben je hoogsensitief en loop je vast in je loopbaan of leven? Ben je onzeker of heb je een lage eigenwaarde? Neem contact met me op en maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via onderstaande link



Bron: Annek Tol 201; Esther Bergsma 2019

20 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page